Apa tulbure

Apa  - aici foarte curata

Apa tulbure – o problema rezolvabila


Probleme:
1
Apa contine o multime de particole care ingreuneaza vizibilitatea
2
Apa din acvariul meu este verde si tulbure
3
Apa este alb-laptoasa si tulbure (fara particule)
4
Apa este galbena si tulbure
 

 

Apa tulbure – o problema rezolvabila

Fara indoiala ca aceasta este una din problemele cele mai des intalnite cu care se confunda acvaristii, mai ales cei incepatori. Venim in sprijinul tuturor cu enumerarea motivelor pentru care apare aceasta problema si pasii care trebuie facuti spre a avea apa ideala in acvariile voastre.

apa cuarataApa din acvariul meu contine o multime de particole care ingreuneaza vizibilitatea
Aceasta poate avea urmatoarele cauze:
1.hranirea excesiva a pestilor – cresterea cantitatii de dejectii produse de pesti depaseste capacitatea de filtrare mecanica a filtrului. Incercati reducerea cantitatii de hrana, schimbare partiala a apei de asemenea recomandata.
2.suprapopulare acvariului – reduceti numarul de pesti, faceti schimbari partiale a apei mai des, un filtru de capacitate mai mare sau cel mai bine un bazin de volum mai mare decat cel cu probleme.
3.filtrul nu mai functioneaza optim – curatati atent toate componentele mecanice la care aveti acces.
4.capacitatea filtrului este insuficienta – procurati un filtru de capacitate mai mare sau montati un sistem de filtrare suplimentar. In cazul in care optati pt. prima varianta lasati filtrul vechi sa functioneze in paralel cu cel nou timp de 2-3 saptamani, bacteriile benefice vor coloniza si acest filtru.
5.substratul este foarte murdar – curatati-l temeinic
6.substratul a fost deranjat – lasati filtrul sa lipezeasca apa, dar in cazul in care tulbureala este accentuata se recomanda si o schimbare partiala de apa pentru a evita iritarea branhiilor la pesti.
7.ati deranjat o tableta fertilizatoare din substrat – inlaturati apa din zona respectiva cu un furtun.
8.acvariul este nou?, sau substratul? – in acest caz este posibil ca substratul sa nu fi fost spalat suficient, de aceea va trebui sa faceti repetat schimbari patiale de apa, lasand si filtrul sa actioneze.

Apa din acvariul meu este verde si tulbure
Aceasta este cunoscuta sub denumirea de Apa Verde, daunatoare pestilor prin problemele de respiratie pe care le cauzeaza:
1.acvariul se afla in bataia directa a soarelui – urmarea este explozia algelor verzi.Pozitionati acvariul in semiumbra.
2.filtrul este foarte puternic – un debit prea mare al filtrului nu permite algelor sa se aseze, acestea ramanand in suspensie. Solutia este sa reduceti debitul prin filtru sau sa-l inlocuiti cu unul adecvat.
3.apa este aerata puternic – oxigenarea intensa a apei inhiba cresterea plantelor din acvariu dar algele verzi se vor inmulti in exces. Reduceti debitul de aer.
4.iluminatul acvariului este prea puternic – reduceti numarul de watti al corpurilor de iluminat sau timpul cat lumina sta aprinsa.
5.apa este suprafertilizata – reduceti cantitatea de fertilizator pe care o utilizati in mod curent.
6.nu ati efectuat schimbare de apa de mult timp – nivelul de nitrati din acvariu a crescut si odata cu acesta si numarul algelor verzi care se hranesc cu acestia. Un sterilizator cu ultraviolete este de asemenea indicat si inlatura problema algelor verzi definitiv.
7.ati adaugat recent medicamente in acvariu – aceasta nu are de a face cu algele verzi, dar dupa ce medicamentele si-au facut efectul coloratia devine neplacuta. O puteti inlatura fie prin schimbari partiale repetate de apa sau adaugand carbune activ in filtru.

Apa din acvariul meu nu are particole vizibile in suspensie dar este alb-laptoasa si tulbure
Cea mai probabila cauza este o explozie a bacteriilor denitrificatoare care sunt benefice acvariului dar locul lor este in filtru. Cauze posibile ar fi:
1.acvariul este nou – bacteriile din acvariu nu au colonizat inca filtrul, daca este asa aveti rabdare o saptamana, in care timp introduceti o cantitate mica de hrana de pesti sub forma de fulgi in asa fel incat sa fie aspirata de filtru. Acest lucru favorizeaza migratia bacteriilor inspre filtru, unde se vor stabili si inmulti.
2.ati introdus un numar mare de pesti o data – pestii au produs rapid o cantitate mare de dejectii iar bacteriile existente in acvariu au fost nevoite sa se multiplice in afara filtrului pentru a consuma nitratii aparuti.
3.substratul a fost deranjat – o mare cantitate de bacterii traieste in substrat, iar daca acesta este deranjat la fel sunt si bacteriile. Evitati sa deranjati substratul daca nu este absolut necesar, schimbare partiala de apa este recomandata.
4.mancare in exces – daca pestii au primit mai multa mancare decat de obicei, si cantitatea de dejectii va creste, stimuland pe moment dezvoltarea masiva a bacteriilor care consuma aceste dejectii.
5.filtrul a fost curatat recent – la-ti spalat cu apa curenta, fierbinte sau detergent? Se admite spalarea elementelor filtrante numai cu apa din acvariu pentru a nu ucide bacteriile benefice din ele.
6.un peste a murit in acvariu si nu l-ati descoperit la timp – inlaturati pestele mort si efectuati schimbare partiala de apa.
7.filtrul nu a functionat o perioada de timp – din cauza intreruperii curentului electric sau alte motive.Aceasta este o problema grava, deoarece este posibil ca bacteriile aflate in filtru sa fie moarte. Spalati temeinic elementele filtrante si faceti schimb partial de apa zilnic pana se reface efectivul de bacterii din acvariu. Nu opriti niciodata functionarea filtrului decat pentru maxim 15 minute, iar daca este nevoie de o perioada mai lunga in care filtrul nu trebuie sa functioneze in acvariu (interventii) amplasati-l intr-un vas cu apa de acvariu unde va functiona neintrerupt sau inchideti circuitul intr-o galeata in cazul filtrelor de tip “canister”.
8.ati utilizat un produs din gama Waterlife, Bacterlife,Easylife fluid filter, Tetra Esybalance sau Stress Zyme pentru a ajuta filtrul sa fie mai eficient sau a inlatura toxinele din apa – asteptati rabdator pana produsul isi face efectul si va recomand sa il introduceti direct pe elementul de filtrare pentru a scurta ciclul.
9.ati adaugat sare in acvariu – este indicat sa o dizolvati complet in apa fierbinte si apoi sa o introduceti in bazin.
10.ati introdus in acvariu ornamente din plastic sau alte materiale – nu folositi decat produse special concepute pentru acvarii si din acestea preferati marcile cunoscute.

Apa din acvariu este galbena si tulbure
1.Aveti o cantitate mare de lemn natural in acvariu – acesta elibereaza tanin, care da coloratia galbui apei.Este natural pt multi pesti, dar din motive estetice se poate inlatura prin schimburi partiale de apa repetate sau adaugand carbune activ in filtru. Este o idee buna sa tineti lemnul in apa curgatoare cat mai mult timp posibil inainte de a-l introduce in acvariu.
2.aveti prea multi pesti in acvariu – se produc prea multe dejectii, care coloreaza apa.Se recomanda schimbari partiale de apa mai des decat in mod obisnuit.
3.nu ati curatat filtrul de mult timp sau nu ati efectuat schimb partial de apa.
4.aveti turba in acvariu sau ati folosit apa tratata cu turba – nu este o problema daca aveti pesti care prefera apa usor acida, de asemenea acest tip de coloratie galbuie poate accentua culorile pestilor si stimula depunerea.


Speram ca acestea va vor ajuta sa identificati problema pe care o aveti cu acvariul si sa o rezolvati favorabil.
“Ryss”, C. Han, Sibiu

Autor: Cornel Han
Ilustratie: Marian Simpetru
Poze: Marian Simpetru