Betta splendens


Hranirea | Ingrijirea | Compatibilitate | Sexarea | Inmultirea | Ingrijirea puilor| Prevenirea bolilor

 

din amabilitatea www.e-betta.com

Betta Splendens

Siamese Fighting Fish (pestele
luptator)

Specia: Acvariul:
familie Anabantidae tip bazin comunitar
origine S-E Asia (Thailanda, Vietnam, etc.) nivel inot peste tot
marime 10 cm temperatura 24-30 gr.C
tip inmultire icre in cuib de spuma t. reproducere 28-30
hrana omnivor (vie + congelata) duritate apa 5-14
intretinere ***** PH 5-9
reproducere *** volum minim apa 0,5 l
dimorfism pregnant,
 

 

Betta Splendens


Betta este un peste foarte frumos originar din S-E Asiei , unde este cunoscut si apreciat de sute de ani.Sint numiti si Pesti Luptatori datorita fapului ca masculi sint foarte teritoriali si daca sint pusi doi masculi intr-un acvariu se vor lupta pina unul dintre ei moare.

Betta face parte din asa numita familie a pestilor cu labirint. Acest labirint este defap un organ care permite pestelui sa respire aer la suprafata apei.Datorita acestei abilitati pesti pot supravietuii in ape cu foarte putin oxigen.

Masculi Betta sint printre cei mai colorati si frumosi pesti din lume. Colorirul lor variaza de la rosu pina la galben, albastru, auriu,verde si combinatii spectaculoase intre aceste culori.Deasemene inotatoarele lor sint alingite creind impresia de voal. Cind un Betta se vede intr-o oglinda sau are in fata sa un rival comportamentul lui se schimba creind un
spectacol de culoare. Inotatooarele sint extinse, pestele aratindu-si toata splendoarea.


Hranirea

Betta care este omnivor,accepta in general orice fel de hrana. Pot fi hraniti cu fulgi, bloodworms, tubi, larve de tintari, larve de libelule, artemia etc. Este bine insa sa i se asigure si ceva vegetale pentru a prevenii blocajele intestinale. Se pot folosi fulgi cu spirulina, funze de salata sau spanac oparite.


Ingrijirea

Ingrijirea acestui peste este relativ usoara, nu este sensibil la conditiile chimice ale apei cum ar fii pH si dH, nu este mofturos in ceea ce priveste mincarea, singura conditie este ca temperatura apei sa fie mai mare.Betta se simte bine la temperaturi de 26-28'C, se inmulteste la cca 30'C , multi crescatori insa prefera sa-i tina la temperaturi mai mici deoarece in apa mai rece s-a observat ca pestele traieste mai mult.


Compatibilitate

Chiar daca este considerat un peste comunitar este bine sa fie tinut cu pesti de aceeasi marime, nu impreuna cu pesti care au inotatoare lungi deoarece Betta are tendinta de a ciupi si nu se tin doi masculi in acelasi acvariu. Deasemenea, pestii mai agresivi pot ataca inotatoarele fragile ale acestul peste.


Sexarea

Masculul Betta Splendens : in primul rind inotatoarele masculul cresc foarte lungi, sint mai lungi decit cele ale femelelor si mai mari in general iar coloritul lor este mai aprins. Comportamentul masculilor este mai agresiv fata de aceeasi specie dar si fata de alti locatari ai acvariului, deseori ciupind inotatoarele altor pesti chia omorind pesti mai mici decit ei.
Femelele de Betta Splendens : au inotatoarele mult mai mici decit cele ale masculilor. Marimea inotatoarelor poate fi diferita de la o femela la alta dar miciodata de aceeasi lungime cu cele ale masculilor.
O alta diferenta ar fii ca femelele dezvolta asa numitul "ovipositor" care este defapt un punct alb pe burta intre inotatoare, acest punct alb este locul pe unde femela elimina icrele in momentul reproducerii.
Femelele acestei specii developa dingi orizontale cind sint supuse unui stres intens, cind sint insa in perioada de reproducere si daca un mascul se afla in apropiere pe corpul femelelor apar dungi verticale.


Inmultirea

Inainte de inmultire este bine ca Betta, atit masculul cit si femela, sa fie bine hraniti iar apa sa fie foarte curata.Este de preferat ca cca 2 saptamini perechea de Betta pe care vreti sa o puneti la inmultit sa aiba mincare de buna calitate, tubi si in general mincarea vie este preferata de catre acesti pesti, artemia, larve de tintari , larve de libelule si fulgi
vitaminizati, aceste feluri de mincare sint foarte hranitoare si fac ca pesti sa fie predispusi la imperechere.

Un Betta matur si sanatos este intotdeauna gata de imperechere. Femela poate fii identificata dupa burta umflata si ovipositor-ul care este mai evident si incepe sa semene cu un tub mic.

prin amabilitatea www.e-betta.compereche betta albi
Poze prin amabilitatea www.e-betta.com

Acvariul in care vreti sa puneti pesti la reprodus trebuie si el amenajat. Este bine ca acvariul sa nu fie foarte mic (1-3l), cel mai des se foloseste un acvariu de 20-30L, filtru nu este neaparat necesar, temperatura apei trebuie sa fie de 28-30'C si foarte important este sa aveti plante de suprafata sau ceva care sa pluteasca pentru ca masculul sa aiba de ce sa-si "ancoreze" cuibul de spuma .

Dupa ce totul este gata, masculul este introdus in noua lui casa. Se lasa citeva ore pentru ca masculul sa se linisteasca si sa inceapa sa lucreze la cuib. Dupa aceea femela intr-o punga cu putina apa este introdusa in acvariul in care masculul a inceput contruirea cuibului. Acest lucru face ca amindoi parteneri sa fie interesati de reproducere iar masculul foarte interesat de femela v-a termina cuibul in scurt timp. Este important ca acvariul de reproducere sa aiba capac pentru a se pastra o temperatura constanta si la suprafata apei .
Odata ce femela este eliberata, reproducerea incepe.

Masculul v-a "imbratisa" femela care elibereaza citeva oua, intre 5-30+, depinde de femela.Masculul fertilizeaza ouale,le aduna unul cite unul si le duce un cuib, in acest moment, femela ramine plutind la suprafata pentru putin timp dupa care incepe si ea sa caute oua pe fundul acvariului . Citeodata se intimpla ca ea sa manince ouale sau sa ajute masculul cu plasarea acestora in cuib. Citeodata, mai ales daca este incepator si masculul v-a minca din oua dar in timp v-a realiza ce se intimpla si v-a incepe sa le duca in cuibul de spuma. Aceasta operatiune are loc de citeva sute de ori pina in momentul in care femela a eliberat toate ouale. Masculul v-a incerca sa o tina cit mai departe de cuib,acesta este cel mai bun moment pentru a scoate femela din acvariu si sa lasam masculul sa aiba grija de restul . El v-a readuce inapoi in cuib ouale care cad pe fundul acvariului si le v-a pazii tot timpul.

Viitorul tata ramine in acvariu timp de 1-3 zile de la reproducere , in acest timp nu trebuie sa-l hraniti, oricum nu v-a da nici o atentie mincarii. Ouale eclozeaza in 24-36 de ore. Odata eclozate ouale, masculul mai poate fii lasat 1-3 zile in acelasi bazin pentru a avea grija de alevini.Citeodata se intimpla ca alevinii sa cada din cuib, masculul ii v-a
aduce inapoi. El v-a continua sa-i ridice de pe fundul acvariului pina ce alevinii vor putea sa inoate singuri.

Daca observati ca masculul nu poate face fata si sint prea multi alevini la cazuti din cuib, puteti, foarte usor, sa scoateti din apa din acvariu. In acest fel, distanta dintre cuib si alevini va fii mult mai mica si atunci masculul pute face totul mai repede si mai bine.
Daca el incepe sa manince alevinii, indepartatil imediat si lasati nivelul apei foarte mic, de cca 5 cm. Indepartarea lui insa poate fii fatala alevinilor care fara el sint practic neajutorati.
Odata ce puii au inceput sa inoate, tatal poate fii indepartat.

Ingrijirea puietului

Hranirea :puii ar trebuii hraniti de mai multe ori pe zii , dar nu in exces. La inceput se pot folosii infuzori,microviermi , artemia, hrana indeajuns de mica pentru ca puii sa o poata inghitii. Progresiv, odata cu cresterea lor hrana se poate diversifica, daphnia, tubi tocati, fulgi, larve de tintari etc. O parte din apa trebuie schimbata periodic iar acvariul puietului este bine sa fie tinut foarte curat pentru a nu avea surprize neplacute.


Prevenirea bolilor

Prevenirea bolilor este in mod sigur mai usor decit tratarea lor.

1- Apa curata, de buna calitate.Faceti schimburi de apa regutat si nu schimbati niciodata mai mult de 25-30% din volumul apei. Fiti siguri ca apa nu contine clor sau alte chimicale care ar putea afecta negativ pestii.
2- Daca cumparati pesti noi, nu-i bagati direct in acvariu .Doua saptamini acesti pesti trebuie tinuti in carantina pentru a fii siguri ca sint sanatosi.
3- Este bine sa aveti cite un minciog pentru fiecare acvariu pentru a nu transmite boli de la un acvariu la altul.
4- Daca aveti un peste bolnav, tratati-l separat si tratati si acvariul comun in care a fost.

Betta sint foarte susceptibili la catifea.Numele stiintific al acestei boli este Oodinium.Este o infectie provocata de paraziti care se hranesc cu lichidele din corpul pestelui. Simptomele cele mai comune sint :latergie, lipsa apetitului , o slabiciune generala si lipsa de energie, pete aurii sau gri-albicioase pe corpul pestelui. Citeodata pestii afectati evita lumina si stau ascunsi.
Din fericire, catifeaua se poate vindeca relativ usor. Se adauga o lingura de sare la fiecare 5-10 litri de apa si medicamente speciale pentru aceasta boala.

De asemenea va recomand sa urmati sfaturile de la ghidul incepatorului si din alte sectiuni ale acestui site.



Autor: Violeta Gheletca
Ilustratii: Marian Simpetru