Bolile cele mai de intalnite

   Aceasta lista va va da o idee generala asupra bolilor care afecteaza pesti exotici, identificarea si tratamentul lor. Trebuie mentionat faptul ca unele tratament (medicatie si/sau sare) pot afecta unii pesti mai sensibili, citeva specii de catfish si unele plante. Asadar ,cel mai bine este ca pestii bolnavi sa fie tratati intr-un acvariu separat nu in acvariul comun. Niciodata nu uitati sa verificati data de valabilitate a medicamentelor, fiti siguri ca folositi medicatia adecvata si respectati dozajul exact.

Infectiile bacteriene

Simptome : pete singerii , rani deschise , ulceratii, inotatoare zdrentuite.
Cauze :aeromonas , o bacterie foarte comuna in acvarii .
Tratament : antibiotice.

Constipatia

Simptome: apetit redus , lipsa de dejectii, stomac umflat, inactivitate generala.
Cauze: hranire necorespunzatoare , suprahranire.
Tratament:pentru citeva zile pestii sa fie hraniti frecvent cu hrana vie, nutritia in general trebuie imbunatatita , nu hraniti pestii foarte mult. Adaugati in apa din acvariu ,cite o lingurita de sulfat de magneziu la fiecare 2 galonane.

Putrezirea înotatoarelor

Simptome: inrosirea si/sau inflamarea inotatoarelor , zdrentuirea , ruperea, dezintegrarea inotatoarelor.
Cauza: acesta boala este foarte contagioasa si este provocata de o infectie bacteriana care, in stagile cele mai avansate poate sa distruga complet inotatoarele si coada unui peste. Infectia poate fii declansata de raniri sau o improprie calitate a apei .In general acesta boala este urmata de o a doua infectie, ciuperca.
Tratament: se pune o lingura de sare la fiecare cca 10 litri de apa si dezinfectant.Se indeparteaza carbonul activ din filtru pe toata durata tratamentului si se schimba apa regulat in vederea imbunatatirii calitatii acesteia .

Pãduchii pestilor

Simptome: acesti paduchi arata ca niste cerculte mici atasate pe corpul pestilor.Ei provoaca ulceratii pe piele si pesti sint evident in discomfort. Infectii bacteriene sau/si ciuperci pot aparea deasemenea.
Cauze: crustaceu parazit.Dupa citeva zile in care acesti paraziti se hranesc cu singele pestilor , cad pe fundul acvariului si depun oua pe decorati, pietre , chiar si plante.Ouale eclozeaza in momentul in care temperatura apei este ridicata , daca nu au conditii propice pentru a ecloza , ouale pot suprvietuii pe perioade nedeterminate .
Tratament: indepartarea parazitilor de pe corpul pestilor cu ajutorul unei pensete sau a unei forfecute si se pune antibiotic sau antibacterian pe ranile lasate in urma . Toate ornamentele din acvariu trebuie starilizate prin fierbere la fel si pietrisul .Cu alte cuvinte trebuie sa o luati de la capat .

Catifeaua (Velvet)

Simptome: o catifea aurie sau un invelis gri-alb pe corpul si inotatoarele pestilor .Pestele cu acesta boala arata de parca ar fii poleit in praf auriu. Catifeaua este foarte raspindita printre pestii anumitor specii ca de exemplu Betta.
Cauze : piscinoodinium ,este un parazit care se ataseaza pe corpul pestelui iar dupa o saptamina cade si se inmulteste in substrat. Noua generatie de paraziti o vor lua de la capat si reinfecteaza pestii din acvariu.
Tratament: ca medicatie se foloseste verdele de malachit . Se adauga cite o lingura de sare la fiecare 10 litri de apa .

ICH

Simptoms:pete mici de culoare alba pe corpul si inotatoarele pestilor. Pesti infectati se "scarpina" de substrat si de ornamente in discomfort evident (daca pestele dumneavoastra arata de parca s-a indragostit de roci si pietris , este infectat cu ICH)
Cauze :Ichthyopthirius , un parazit.
Tratament: medicatie speciala pentru ICH sau verde de malachit. Chiar daca tratati pestii bolnavi intr-un alt acvariu , tot trebuie tratat si acvariul comun pentru a elimina toti parazitii din apa .

Ciupercile

Simptome: increscente albe pufoase asemanatoare vatei, pe corp si pe inotatoare.
Cauze: atacuri ale unor ciuperci in locuri unde pielea pestelui a fost ranita datorita unui parazit sau a unei ulceratii.
Tratament: medicatie speciala impotriva ciupercilor , tratarea direct pe piele si a apei din acvariu cu albastru de metil.


Parazitii branhiilor

Simptome:inrosirea branhiilor , greutate in respirare, "scarpinare", exces de mucus pe piele, branhii inflamate, pestele pare ca nu are control asupra propriului corp si tremura , isi pierde directia nu-si poate controla inotatoarele.
Cauze: paraziti.
Tratament: medicatie speciala pentru combaterea acestui parazit .

Gãuri în cap

Simptome:gauri pe suprafata capului care par a fii pline de puroi . Acesta boala este comuna printre ciclide.
Cauze:hexamita , parazit.
Tratament: medicatie speciala , suplimente de vitamina A si C (vitamine acvatice , special create pentru pesti)

Paraziti intestinali

Simptome:viermi vizibili in acvariu ,in general pe filtru , corpul pestelui este supt ,costeliv.
Cauze: viermi intestinali.
Tratament: medicatie speciala ,o lingura de sare la 10 litri de apa. Se indeparteaza carbonul activ din filtru pe durata tratamentului si se schimba cca 15% din apa in fiecare zii .

Paraziti mari de piele

Simptome:"scarpinat" , paraziti vizibili pe piele.
Cauze: diferiti paraziti , paduchi , lipitori etc.
Tratament:se indeparteaza manual parazitii de pe pielea pestilor si de trateaza ranile cu antiseptice .Se pune antiseptic si in apa pentru a evita aparitia ciupercilor sau a catifelei.

Ciupercile de gurã

Simptome: increscente de culoare alba si pufoase in jurul gurii sau piele albicioasa in aceeasi regiune.
Cauze: un parazit care in general urmeaza dupa o alta infectie.
Tratament:medicatie speciala sau albastru de metil in fazele de inceput. Daca infectia este necontrolabila trebuie sa consultati un specialist .

Ochi umflati

Simptome: inflamarea ochiului , arata ca si cum ochii sint iesiti din orbite, orbitele sint si ele inflamate si rosii. Cauze: paraziti sau calitate apei este necorespunzatoare Tratament: schimbari frecvente de apa ,o lingura de sare la 10 litri de apa, ajustarea ph-ului, amomiei, nitratilor etc.


Substante otravitoare care pot aparea in acvariu

Sa nu uitam ca substantele care se formeaza in apa din acvariu pot si ele sa
faca ravagii printre pesti .

Nitrogenul

De regula , acest gaz nu este nociv (N2) , poate insa sa devina letal daca apa din acvariu este saturata (peste 98%) cu acest gaz. Cercetarile au dovedit ca nitrogenul poate fii gasit in acvarii in proportie de peste 103-118% saturatie ceea ce duce la mortalitate pe scara larga.
Aceste conditii de maxima saturatie pot fii create prin introducerea in acvariu a apei recent incalzite .Se poate observa ca pestii sint literalmente plini de bule de aer,defapt nitrogen ,acestea se pot observa in inotatoare mai ales .
Apa care a fost incalzita inainte de a fii pusa in acvariu trebuie aerata foarte bine pentru a permite nitrogenului sa iasa la suprafata.

Amonia , Nitrit-ul si Nitrat-ul

Acesti compusi ai nitrogenului , formati de descompunerea dejectiilor si a mincarii , sint produsi in acvariu in cantitati relatin mici , in conditii normale.
Amonia(NH3)este cea mai importanta.Pestii elimina o forma de amonia (NH4+), mai este produsa de descompunerea proteinelor prezente in dejecti si in mincare.
Amonia si ammonium in apa sint balansate in acest fel:
NH3+H2O = NH4+ OH-

Aceasta balanta depinde de aciditatea apei (pH) si de temperatura. Cind pH-ul este mic nivelul de NH3 este mic iar nivelul de NH4+ este mare.Cind temperatura este mare situatia este exact invers .
Sa demonstrat ca NH3 este foarte otravitoare pentru pesti pe cind NH4+ nu este.
O otravire cu amonia v-a avea loc aproape mereu intr-o apa alcalina. Amonia poate fii combatuta cu ajutorul bacteriilor sau a filtrelor biologice. In cazul tuturor acestor substante otravitoare , schimbarile permanente de apa(25% din volum) este cea mai buna solutie .


Descompunerea anaeroba

Aceasta descompunere (descompunerea in absenta oxigenului)poate produce moarte pestilor din acvariu.
In acvarii , acesta situatie apare in general pe fundul bazinului . Daca filtrarea este oprita , pestii vor consuma repede oxigenul din apa lasind loc conditiilor de descompunere anaeroba.Daca aerarea nu este reinstalata, pestii vor muri.

Clorul

Clorul este un dezinfectant foarte puternic care este adaugat la apa menajera. Clorul in concentratie de 0.1mg/l este foarte nociv pentru pesti. Apa care contine un nivel mare de clor are un miros specific deci este relativ usor de identificat. Totusi pentru a fii siguri ca apa nu are clor in ea , inainte ca aceasta sa fie introdusa in acvariu se lasa citeva zile la statut si se aereaza puternic, se filtreaza cu charcoal, sau se pune Chlorine Instant Remover care v-a neutraliza clorul din apa instantaneu.

Cuprul

Materialele grele cum ar fii cuprul sint foarte toxice pentru pesti. Apa menajera poate contine acest metal mai ales daca aceasta a stat ceva mai mult timp intr-o teava sau container din cupru.Deci apa ar trebuii lasata sa curga putin timp pentru a evita asa ceva. Toxicitatea acestor metale grele depinde in mare masura de duritatea apei .In apa care are duritatea de cca o.7 cuprul s-a dovedit fatal.Exista totusi medicamente pentru tratarea unor boli ale pestilor exotici care contin o anumita cantitate de cupru. Acest fel de medicatie trebuie administrat cu foarte mare atentie.

Autor: Violeta Gheletca