Cresterea discusilor

Conditii minime de intretinere | Hranirea discusilor | Sanatatea

1. nu te speria de faptul ca discusii sint recunoscuti ca pesti greu de tinut - nimic mai neadevarat.
2. stabileste de la inceput ce fel de bazin cu discusi vrei;de décor sau unul steril,fara plante si nisip. Fiecare are avantaje si dezavantaje.
3. numarul de discusi in bazin sa fie in concordanta cu marimea acestuia,de regula un discus matur la ~25 lt(8 discusi maturi in 200lt.)
4. cind cumperi pui de discus ,tine cont de faptul ca discusul este un peste de cird ,deci niciodata 2-4 pui ,nu se vor simti in siguranta ,mai ales daca bazinul este mare.un numar minim ar fi de 8 –10 buc., ceea ce ti-ar da posibilitatea ca la maturitate sa poti alege aproape sigur cel putin 2 perechi (nu spun asta pt. a-mi vinde eu pestii!!!).

Conditii minime de intretinere

    Acum sa vorbim de conditiile minime ce trebuie sa le asiguri discusului. Din punctul meu de vedere:cel mai periculos factor de mediu cu care se confrunta discusul este ph-ul.Acesta se poate incadra intre 5,5 – 7,5.problema cu ph-ul nu este valoarea lui, ci fluctuatiile acestuia.cel mai des acestea sint determinate de schimbari masive de apa dupa o perioada mai lunga fara schimbari. Ca o regula, pt. o buna sanatate a pestilor (a tuturor pestilor) este infinit mai bine sa schimbati o cantitate mai mica de apa mai des,decit o cantitate mai mare o singura data. De regula un bazin plantat va necesita mai putine schimburi de apa decit unul steril. In bazinul plantat ciclul nitrogenului functioneaza mai bine si permite asimilare unei mari parti din compusii de azot toxici de catre plante si de filtrul biologic.in schimb, in bazinele sterile, fara plante si substrat, eliminarea ionilor toxici de azot (nitrati si nitriti) trebuie facuta de noi prin schimburi mai dese de apa. De ex. bazin plantat: 10%- 20%/saptamina daca bazinul este stabilizat bazin steril: la pui 25%-50%/zi cind sint inca in perioada de crestere si acumulare (de la 2 sapt.-3luni) ,apoi ajunge ~25%-30% la 2-3 zile. Steril:maturi,perechi:20%-25% la 2 zile ,chiar daca au pui mici pe ei. O alta caracteritica importanta a apei este duritatea. Insa, fata de ceea ce este indeobste cunoscut, afirm ca in special pt. puii de discus duritatea apei trebuie sa fie mare pt . ca acestia sa poata folosi cantitati cit mai mari de calciu si magneziu din apa pt. formarea scheletului si a operculelor. Nu acelasi lucru ,desigur,este valabil pt. perechi ,acestea avind nevoie de o apa moale pt. reusita reproducerii. Alta caracteristica importanta este oxigenul dizolvat. Nu prea avem noi cu ce sa-l masuram,dar se stie ca odata cu cresterea temperaturii nivelul de oxigen dizolvat din apa scade,rezulta ca bazinul de discusi,care necesita o temperatura ridicata necesita si o aerare puternica.folositi pietre cu porii mai mici. Temperatura: parinti cu pui si pui pina la 3 luni, 30*c,tineret pina la maturi 28*c.incalzitoarele cele mai bune la noi sint hagen ,,tronic’’,dupa parerea mea. Iluminarea : se va face tipic pt bazinele plantate si dupa scopul urmarit la bazinele sterile (tub neon daylight pt. Iluminare fara pretentii sau tuburi Aquaglo pt. punerea in valoare a culorii pestilor). Filtrarea, la mine se rezuma la filtre de burete in fiecare bazin cu perechi si fiecare bazin cu pui pina la 3 luni si filtru de burete si cite un powerhead in bazinele de crestere a tineretului.

 

 

Hranirea discusilor

    UN CAPITOL IMPORTANT IN CRESTEREA SI INTRETINEREA DISCUSULUI SE REFERA LA HRANIRE. IN 10 ANI DE CIND AM DISCUSI AM AJUNS LA CONCLUZIA CA CEA MAI BUNA SI SIGURA HRANA PT. DISCUS ESTE CEA PE BAZA DE INIMA DE VITA.ACEASTA ITI ASIGURA UN PESTE SOLID,PUTERNIC,BINE DEZVOLTAT.NU ESTE MAI PUTIN ADEVARAT CA NIMIC NU VA FACE UN DISCUS SA CREASCA MAI BINE SI MAI REPEDE DECIT BINECUNOSCUTUL TUBI.IN SCHIMB VA Asigur ca nimic nu va va omori mai repede un discus decit acelasi tubi.that is your choise! Acum ca am ,,lamurit’’ cea mai mare dilema cu privire la hranirea discusuluisa va spun cam cu ce puteti hrani un discus: mixtura de inima de vita , tetra discus sau similare, chironomide si enchitree ( daca va faceti cultura). Artemia? Da, nou eclozata pt . pui este indispensabila. matura (congelata) dupa mine nu are nici o valoare nutritiva, iar daca totusi o folosesti si dai ceva mai multa ,ceea ce pestii nu consuma ,intra IMEDIAT IN DESCOMPUNERE SI SA VEZI APOI CUM ARATA APA. DUPA CUM SPUNEAM,MIXTURA DE INIMA DE VITA TREBUIE SA CONSTITUIE BAZA HRANIRII DISCUSULUI.ACEASTA POATE VARIA EXTREM DE MULT CA SI CONTINUT:INIMA DE VITA, FICAT DE VITA, CARNE ALBA DE PESTE,KRILL,SPANAC, MAZARE,MORCOV,BANANE,MERE.ACESTEA LE POT COMBINA DUPA O RETETA PROPRIE SI POT OBTINE O MARE VARIETATE DE MIXTURI.ACESTEA SINT FORTIFIATE CU MINERALE SI VITAMINE. IN ORICE CAZ NU EXAGERATI CU HRANIREA!!!

 

 

Sanatatea

    CELE MAI COMUNE PROBLEME CU DISCUSII, DIN PUNCT DE VEDERE AL SANATATII , VOR FI CELE DE NATURA INTESTINALA.FECALE DESCHISE LA CULOARE,ALBE , MUCILAGINOASE INSEAMNA VIERMI INTESTINALI(ACESTIA SINT DE MAI MULTE TIPURI) CARE SE POT COMBATE CU METRONIDAZOL 7MG/LT.,3 ADMINISTRARI,O ZI DA UNA NU, CU30% SCHIMB DE APA INAINTE DE FIECARE ADMINISTRARE.DUPA ACEASTA,SCHIMBATI 50% DIN VOLUMUL BAZINULUI SI FOLOSITI ROMBENDAZOL 2MG/LT(SE GASESTE LA FARMACII VETERINARE ) ,DUPA 6 ZILE ,SCHIMBATI MIN.50%DIN APA SI REPETATI TRATAMENTUL. ACEST TIP DE TRATAMENT,METRONIDAZOL SI ROMBENDAZOL TREBUIE APLICAT IN MOMENTUL CIND CUMPARATI NOI DISCUSI CA METODA PREVENTIVA. MULTE DIN PROBLEMELE DE PIELE , POT FI REZOLVATE USOR PRIN ADAUGAREA DE SARE DE BUCATARIE (MARE,GRUNJOASA) ,2G/10 litri PT. 7 SAU MAI MULTE ZILE.CIND SCHIMBATI APA, MENTINETI CONCENTRATIA. DE ASEMENEA TOT BOLI DE PIELE SAU DE BRANHII VOR FI TRATATE PRIN RIDICAREA GRADUALA A TEMPERATURII PINA LA 33-34*C PT. O SAPTAMINA. Insotiti metoda cu o crestere puternica a aerarii. In bazin separat pt. ca plantele nu rezista la aceste temperaturi. Acest tratament va fi si el aplicat in cazul achizitionarii de noi discusi, in continuarea celui cu metronidazol si rombendazol,dar numai in cazul in care intradevar suspectati ceva. Desigur ca exista si alte afectiuni si alte tratamente dar mi-ar lua prea mult spatiu si timp ca sa dezvolt. Retineti totusi ca cel mai greu in acvaristica este sa dati un diagnostic corect in cazul in care un peste este bolnav.si cel mai grav este sa aplicati un tratament incorect sau nenecesar. Deci, inainte de a lua o decizie in necunostiinta de cauza, mai bine interesativa inainte. Ca o concluzie:cel mai importanti factori in cresterea discusului sint schimburile de apa si hranirea corecta! Succes!