Higrophila polysperma "Marmor"

Conditii | Forma naturala | Forma mutanta

   

click pentru poza mare (69k)

Higrophila Polysperma - marmor


Justica Polysperma (mai vechi)
Hemiadelphis Polysperma

Specia: Acvariul:
familie Acanthaceae pozitie in bazin laterale, mijloc, spate
origine India temperatura 16-30 gr.C
inaltime 20-30 cm duritate apa 5-15 dGh
coroana 6-10 cm PH 6,5-7,5
intretinere *** inaltimea coloanei de apa

35-40 cm

       
sinonime Justica Polysperma, Hemiadelphis Polysperma
 

 

Conditii optime

    Aceasta planta este de fapt o mutatie genetica obtinuta de Hans Barth din specia Hygrophila
Polysperma. Apartine familiei Acanthaceae. Specia salbatica mai poate fi gasita cu urmatoarele sinonime: Justica Polysperma, Hemiadelphis Polysperma. Tara de origine: India. In cataloage i se asociaza urmatoarele date de mediu: pH 6,5-7,5; dGH 5-15; temp.16-30 gC; inaltimea coloanei de apa 35-40 cm.

Forma salbatica

La specia salbatica frunzele sint verzi, lungi de 5 cm. si late de 1 cm. Sint atasate de tulpina prin petioli scurti, internodiile variind intre 8 si 50 mm. in fuctie de inaltimea coloanei de apa si temperatura de culoare a tubului fluorescent folosit. Creste rapid si pentru o forma mai "bushy" trebuie "educata" prin ciupirea lastarilor care parasesc forma tufei. In felul acesta este fortata sa formeze lastari laterali care imbunatatesc aspectul general in acvariu. Florile sint observate foarte rar (personal niciodata) probabil din lipsa unui parametru pe care noi nu putem sa-l oferim plantei in acvariile noastre.

Forma mutanta

Forma mutanta este o planta relativ usor de intretzinut, la fel de usor ca si planta din care provine , Higrophila Polysperma. Ceea ce este mai greu de intretzinut la ea este culoarea pe care o vedeti in poza asociata, aceasta fiind "capturata" de scannerul meu pe data de 10.09.2001. Precizez din start ca nu s-a facut niciun fel de "color enhancement " ci doar am cautat contrastul optim si directionarea luminii! La aceasta data cultura mea din aceasta planta a avut asemenea nuante datorita unei experiente fericite cu un substrat recoltat dintr-o locatie de la tara. Pe terenul unde a fost observat, se afla un excavator care facind niste lucrari de intretzinere la un dig al Ialomitei a scos la iveala o argila care mie mi s-a parut curioasa. Rezultatul amestecarii unei portiuni de argila in substratul de plantare il vedeti si voi acum.

Oricum este o planta fara probleme pe care o pot mentine acvaristi de toate virstele (pricepere) si care ar trebui sa nu lipseasca din nici un acvariu fie el Olandez fie mai modest. Se poate observa cu usurinta ca in bazinele unde i se ofera o lumina puternica, planta formeaza precipitate calcaroase, prin aceasta obtininindu-se o apa mai moale, decalcifiata biogenic, un procedeu mult mai sanatos pt. pesti decit tratarea apei cu schimbatori de ioni. La o plantare de tip monocultura in conditiile de mai sus se va mai controla pH - ul din cind in cind si se va corecta cu bicarbonat de sodiu, pentru speciile de pesti carora nu le convine pH - ul sub 6. Atrag atentia in mod expres celor care au tendinta de a confunda biacarbonatul de sodiu, un produs total inofensiv pt. pesti, cu bicarbonatul de amoniu, ultimul fiind pt. pesti o otrava extrema in ape neutre sau slab alcaline.

Autor: Iulian Velcea
Poze: Iulian Velcea