Molly balon

Hranirea | Ingrijirea | Compatibilitate | Sexarea | Inmultirea | Altele

 

Molly BalonG

Molly Balon


Specia: Acvariul:
familie . tip bazin comunitar
origine . nivel inot mijloc /peste tot
marime 7 cm temperatura 25-30 gr.C
tip inmultire vivipari t. reproducere  
hrana omnivor (vie + congelata + uscata) duritate apa .
intretinere ***** PH .
reproducere ***** volum minim apa 50 litri
dimorfism pregnant,

 

Molly Balon


Temperatura apei nu trebuie sa scada sub 25 grade, si poate ajunge pana la 30 grade, fara a le cauza probleme. Sunt o specie vesela, sociabila si iubitoare de soare.

Hranirea

Conditiile generale de intretinere ale acestei specii sunt in mare masura aceleasi cu ale lui molly velifera: este necesar un aport de sare in apa, si hrana variata. In acvariul populat cu molly balon este bine sa existe alge, iar hrana vie sa fie alternativ vie si uscata. Aceasta pentru ca unele exemplare au o tendinta mai pronuntata catre obezitate decat ceilalti vivipari.

Ingrijirea


Temperatura apei nu trebuie sa scada sub 25 grade, si poate ajunge pana la 30 grade, fara a le cauza probleme.

Compatibilitate

Sunt o specie vesela, sociabila si iubitoare de soare.

Sexarea

La fel ca la alti vivipari.

Inmultirea

Reproducerea nu este dificila. In general o femela naste de la doua, trei exemplare, pana la doua zeci de exemplare. Recunoasterea femelelor gestante este mai dificila decat la celelalte specii de vivipari, pentru ca abdomenul este, cum se poate presupune din numele lor, in permanenta bombat, iar dupa nastere de cele mai multe ori nu par mai slabe. De aceea, recomand ca o femela fecundata sa fie separata pana naste, iar apoi separata la fiecare 28 de zile (pentru molly schepnos balon), respectiv 40 de zile (pentru molly velifera balon). Puii sunt mari la nastere, si se dezvolta rapid. In primele saptamani de viata sunt identici cu puii de molly velifera, abia catre maturitate se dezvolta caracteristicile de balon. De cele mai multe ori, femelele nu ataca puii, si nici masculii nu sunt agresivi intre ei.

Altele

Exista mai multe varietati si culori de molly balon. In primul rand, molly balon propriu-zisi, au abdomenul foarte bombat, iar unele din aceste exemplare, ajunse la maturitate, au dificultati la a se ridica de pe substrat, si le poate plezni abdomenul. Exista insa o alta varietate (ca cel din avatarul meu de pe forum, sau cel alb din fotografia in magazinul parc drumul taberei pe www.acvariu.ro), la care abdomenul nu este foarte umflat.
In ceea ce priveste culoarea, pot prezenta toate culorile cunoscute ale celorlalti mollinesia: negri, albi, galbeni, albinosi (galbeni cu ochii rosii), rosii, portocalii, tarcati. Pot avea coada rotunda sau lira. Unii acvaristi ii incruciseaza cu mollinesia schepnos sau velifera, si obtin bolly balon cu abdomenul bombat, insa talia si coada lungi.



Autor: Daniela Cutas
Ilustratii: Marian Simpetru
Poze: Marian Simpetru