Nymphea Lotus var. RED
Nymphea Lotus var. Red
Este o planta foarte decorativa apartinind familiei Nymphaceae. Este
foarte apreciata de acvaristi in ceea ce priveste efectul ornamental datorita
frunzelor sale, in general rosii. Frunzele sint relativ
rotunde-cordiforme, culoarea variind in functie de lumina ce cade asupra
lor. De exemplu, intr-o lumina rece (daylight), nuanta este rosie-verzuie,
pe cind intr-o lumina calda nuanta este rosu-purpur-caramiziu.
Peste toata suprafata limbului sint presarate pete grena-inchis fara nici
o ordine, acest fapt contribuind la cresterea efectului ornamental. Petiolii
frunzelor au lungimi variabile si impreuna cu
aspectul limbului pot da informatii despre starea nutritionala a apei,
a substratului si a aportului de lumina, mai ales. Petiolii mai scurti,
de 10-15 cm. si cu grosimi de 4-6 mm. care sustin frunze mari de 15-25
cm., formeaza tufe dese si aproape rotunde. Acest fel de tufe au poate
cel mai atragator aspect in bazinele Olandeze.
Plantele tinere se inmultesc foarte usor pe cala vegetativa, daca substratul
contine suficienti nutrienti, si bineinteles daca primesc lumina necesara.
La plantele mai batrine si bine dezvoltate, dupa ce au apucat sa trimita
la suprafata o serie de frunze plutitoare, pot apare repetat tije ce poarta
flori. Pe o tija exista o singura floare, galbena pal, care au obiceiul
sa se inchida noaptea si se redeschid dimineata emanind un miros foarte
placut asemanator celui de vanilie. Florile sint constituite din 4 sepale,
14-44 petale care trec treptat la stamine, aranjate ciclic, foarte numeroase
de asemenea. Stigmatele au 9-22 raze, care corespund compartimentelor
de seminte din fruct, acesta fiind sferic cu un diametru de aproximativ
2-3 cm. Timpul de maturizare al fructului este de aproximativ 3-4 saptamini,
iar semintele rezultate sint foarte numeroase, pot ajunge chiar la 1000
de indivizi intr-un fruct. Cine vrea poate incerca germinarea lor si repicarea
puilor rezultatzi in ghivece din ce in ce mai mari, pe masura ce se maresc,
insa timpul necesar este pe masura rabdarii si priceperii cultivatorului.
Autor: Iulian Velcea
Poze: Iulian Velcea (sus), Alexandru Ragalie (jos)
|