Piranha


Bazinul | Selectia | Hranirea | Intretinere/Compatibilitate | Inmultirea | Comportamentul | Boli / Tratamente

 

Click pentru poza mai mare

Piranha


Specia: Acvariul:
familie Cyprinidae tip bazin comunitar
origine Idonezia , Borneo , Sumatra nivel inot mijloc /peste tot
marime 7 cm temperatura 20-26 gr.C
tip inmultire icre t. reproducere  
hrana omnivor (vie + congelata) duritate apa 10
intretinere ***** PH 6.5
reproducere *** volum minim apa 0,5 l
dimorfism pregnant,
este foarte activ , schooling fish , ciupeste inotatoarele
altor pesti

 

Piranha


Piranha sau Pacu ??

In multe magazine se vind Pacu pe post de Piranha , voi incerca sa explic diferenta dintre aceste doua specii de pesti. Piranha are fata asemanatoare unui bulldog , cea mai mare deosebire este insa faptul ca Piranha are partea de jos a maxilarului mult mai dezvoltata si dinti foarte puternici .Pacu are maxilarul egal iar dintii sint mult mai mici si in general sint greu de vazut.

Bazinul


Marimea acvariului :
Inainte de a cumpara Piranha sa va ginditi bine la ce acvariu aveti nevoie, cu cit mai mare cu atit mai bine. Este recomandabil de tinut un Piranha la cel putin 50 de litri de apa. Daca acvariul este prea mic , pesti vor sfirsi atacindu-se unii pe alti .Sa nu se foloseasca acvarii inalte si nici cele in
forme hexagonale. Acvariul sa fie amplasat departe de lumina directa din doua motive :
supraincalzirea apei si automat scaderea nivelului de oxigen si probleme cu algele; acesti pesti sint relativ timizi , cautind intunericul si ascunzatorile in care se simt in siguranta.Sa se ia in considerare si faptul ca un "trafic" permanent de persoane pe linga acvariu fac pestii foarte
agitati si stresati.

Calitatea apei :
Piranha sint foarte rezistenti si accepta o arie larga de conditii dar pentru ai mentine intr-o stare de sanatate buna pH-ul sa fie de 5.5-8.0 iar temperatura de 24-27'C.

Iluminarea acvariului :
In habitatul lor natural , Piranha traiesc in padurile inundate de apele riurilor Amazon si Orinoko printre trunchiuri si radacini de copaci , unde soarele patrunde rareori iar apa are o culoare maronie datorita milului. Ochii pestilor sint perfect adaptati pentru acest stil de viata , pupilele
sint foarte mari astfel putind absorbi mai multa lumina , vederea lor fiind imbunatatita. Cu toate acestea , pupilele lor nu se pot micsora sau mari dupa nevoie asemenea pulilelor noastre , din aceasta cauza sint sensibili la lumina puternica si/sau brusca.
Iluminatul unui acvariu cu Piranha trebuie sa fie foarte slab sau deloc, daca totusi obtati pentru iluminat , pesti se vor obisnui in timp dar vor fi foarte nervosi si stresati. Lumina puternica poate sa le strice vederea. Pentru a-i proteja se pot folosi foarte multe plante de suprafata astfel
lumina va ajunge pe fundul acvariului foarte difuza , nederanjind pesti.

Decorarea acvariului :
Pentru a crea un acvariu frumos si pentru a face pesti sa se simta in siguranta, decorarea acvariului este foarte importanta. In ceea ce priveste plantele , cea mai buna solutie ar fii cele din plastic care nu necesita nici un fel de ingrijire dar sint si plante provenite din Amazon care pot fi foarte adecvate . Plante care sint foarte rezistente si nu necesita foarta multa lumina precum Java Fern , unele specii de Echinodorus , Vallisneria si plante de suprafata , care ar trebui sa fie nelipsite.
Daca intentionati sa folositi driftwood , nu uitati sa-l tratati bine , elimind tot acidul tanic din el .Pietrisul sa fie de culoare naturala, culorile de albastru , rosu etc. pot face pesti agitati.
Pietrele sa nu aiba colturi ascutite pentru ca pesti se pot rani in ele si spalatile bine inainte de a le introduce in acvariu .Unele roci ridica nivelul pH-ului lucru care ii poate afecta negativ pe Piranha. Cele mai bune roci sint :granit , bazalt , cuart si gresia.
Decoratiuni care ar trebui evitate intr-un acvariu cu Piranha : limestone, marmura, dolomite , calcare , corali si cochilii , acestea nu fac altceva decit a pune viata pestilor in pericol prin cresterea pH-ului apei.

Echipamente :
Intr-un acvariu cu Piranha este nevoie de o buna filtrare biologica, de aerare corespunzatoare , un incalzitor cu termostat si un termometru. Este important ca toate aceste aparate sa functioneze corespunzator pentru a evita surprizele neplacute.


Selectionarea pestilor

In magazine sint tinuti "la gramada" practic si este foarte greu sa alegeti pesti sanatosi .Tot din aceasta cauza marea majoritate au rani vizibile, ochi lipsa , cozi si inotatoare ciupite , solzi lipsa .
Intii studiatii bine si incercati sa alegeti specimenele care sint foarte active , mereu in alerta , fara rani si cel mai important fara ochi lipsa si/sau inotatoare ciupite , fara semne de paraziti externi si cu o respiratie normala.
Incercati sa evitati pesti latergici , cu rani , fara apetit , paraziti si respiratie greoaie care este un semn de boala gill.


Întretinere / Compatibilitate

Pentru o mentine pestii intr-o stare perfecta de sanatate , 20-25% din apa acvariului sa fie schimbata in fiecare saptamina .Fiti siguri ca nu contine clor si sa fie de aceeasi temperatura ca cea deja existenta in acvariu. Nu uitati sa curatati filtrele si geamurile acvariului de cite ori este
necesar.
O data pe saptamina se poate "aspira" pietrisul pentru a scoate toate resturile de mincare si dejectiile pestilor.
Este foarte greu sa ti Piranha cu alte specii de pesti , cu toate acestea sint cazuri in care anumite specii de ciclide mari si agresive , pleco , Pacu etc. au fost tiniti cu acesti pesti.
In aceste conditii , NU uitati sa hraniti pesti .Daca Piranha nu isi primesc hrana necesara se vor autoservi .

Hranirea

Piranha se hranesc o data pe zi sau la doua zile , depinde de apetitul pestilor dar sub nici o forma nu se hranesc o data la o saptamina sau la 4-5 zile .Nu-i lasati sa flaminzeasca pentru ca atunci vor recurge la canibalism.
In libertate , Piranha dispun de o dieta foarte diversificata care daca nu este respectata in captivitate poate duce la probleme de sanatate.

Hrana vie:
Unii crescatori cred ca hrana vie este periculoasa pentru pesti datorita faptului ca pot transmite boli, cu toate acestea , acest tip de hrana este foarte importanta pentru ei.Piranha par a fi inebuniti dupa hrana vie.
Peste / shrimp :
Foarte multi crescatori de Piranha folosesc ca hrana vie goldfish , koi si guppy salbatici.Acesti pesti sint in general crescuti in numere mari in acvarii supra aglomerate si pot transmite foarte multe boli si paraziti.
Verificati pentru orice semn de Ich , de paraziti externi si tinetii in carantina citeva saptamini.
Goast shrimp sint folositi ca hrana vie si in acest caz , istoria se repeta.
Mamifere :
Citeodata , crescatorii de Piranha le ofera acestora soareci .Cea mai buna solutie in acest caz ar fii puii , cei fara blanita deoarece Piranha pot avea probleme intestinale provocate de par. Soriceii sa nu fie in viata cind sint introdusi in acvariu din motive umanitare si pentru ca ar putea sa
muste pesti.
Isectele :
Greieri , viermi de carne si muste pot fi date pestilor cu conditia sa nu fie contaminati cu pesticide la care Piranha sint foarte sensibili. Pentru puii de Piranha , larvele de tintari si libelule sint perfecte .
Viermi :
Se pot folosi tubi , viermi de carme si rime. Asigurati-va ca nu sint contaminati cu pesticide .
Alte mincaruri :
In Pet-Shop-uri se gasesc pellets special facute pentru pestii mari insa nu contin destule proteine si calciu care sint absolut necesare. Aceste feluri de mincare se folosesc doar pentru a completa dieta pestilor , nu se foloseste ca o hrana permanenta.
Se mai poate folosi carne de peste , de vita , pui , inima de vita , ficat .Niciodata sa nu se administreze carne gatita sau condimentata.

Inmultirea

Aveti evoie de un acvariu foarte mare pentru cel putin 5 Piranha adulti care au foat impreuna pentru citeva luni.
Sexarea nu este precisa dar in general , femelele au abdomenul mai unflat datorita icrelor .
Inmultirea acestor pesti este aproape noroc pur , dar sa observat ca cu cit schimbarile de apa sint mai mari si mai dese ,pesti par a fi mai interesati de inmultire asta deoarece in mediul natural ,reproducerea are loc in timpul sezonului umed iar schimbarile de apa imita aceasta perioada.
Un semn ca pesti sint gata de reprodus este faptul ca isi pierd culoarea devenind aproape complect negri . Puteti observa ca 2 Piranha incep sa pazeasca un colt al acvariului fugarind alti pesti care se apropie prea mult.In curind incep sa mute pietrisul cu gurile ca si cum ar sapa o gaura , asta inseamna ca ritualul de reproducere a inceput .
Sa nu deranjati pesti in aceasta perioada sub nici o forma. Dupa inca citeva ore de sapat si de dans nuptial , femela depune icrele pe care masculul le ferilizeaza imediat. Parintii vor pazi cuibul cu indirjire .Dupa 2-3 zile acestea eclozeaza .
Daca doriti , odata ouale eclozate , puteti muta alevini intr-un alt acvariu fiti insa foarte precauti deoarece Piranha sint foarte agresivi in aceasta perioada incercind sa-si apere progeniturile.
Ca hrana , le puteti administra artemia mica dupa citeva saptamini larvele de tintari sau libelule care sint perfecte.


Comportamentul

Marea majoritate a oamenilor cred ca cu cit mai multi Piranha sint intr-un acvariu cu atit mai agresivi sint. Fals , in realitate , cu cit sint mai multi cu atit sint mai speriosi .Aceasta se datoreaza faptului ca Piranha nu au incredere unul in celalalt in special cind sint intr-un spatiu mic , fara aparare si inoata agitati prin tot acvariul . Daca un peste inoata relativ aproape de altul , acesta se va speria crezid ca este atacat si va intra in panica .Reactia se transmite in lant tuturor pestilor din acvariu care devin brust stresati si se izbesc de toate geamurile incercind sa fuga.
Asadar cu cit tineti mai putini intr-un acvariu cit mai mare cu atit mai bine. In general , marea majoritate a acestor pesti sint foarte retrasi , aproape timizi , nu sint asa cum se zice bestii care ucid tot ce le iese in cale. Cu toate acestea , unele specii de Piranha sint mai agresive .Nu este
recomandabil cresterea acestora de catre incepatori :Black Piranha (Serrasalmus Niger), White Piranha (Serrasalmus Rhombeus) Black Diamond Piranha (Serrasalmus Spilopleura) etc.
Cind ii veti pune intr-un acvariu , la inceput Piranha inoata foarte haotic , se izbesc de geamuri si chiar se prefac ca sint morti .Nu va ingrijorati , este perfect normal si dupa citeva ore sau zile , depinde de caz , se vor linisti .


Boli / Tratamente

 

Piranha sint pesti destul de rezistenti si in general nu prea se imbolnavesc .Daca insa trebuie sa le administrati un tratament , nu uitati indepartat sa scoateti carbonul activ din filtru . Daca carbonul nu este , tratamentul este aborbit de acesta , nu isi va face efectul .

"Ich"
Chisturi mici de culoare alba pe inotatoare si corpul pestilor.Pesti incearca sa se scarpine de plante , decor , pietris.Aceasta boala este cauzata de Ichthyopthirius , un parazit .
Tratament: medicatie speciala pentru ICH sau verde de malachit .Chiar daca tratati pestii bolnavi intr-un alt acvariu , tot trebuie tratat si acvariul comun pentru a elimina toti parazitii din apa .

Putrezirea inotatoarelor :
Aceasta boala este mai frecventa la Piranha mai slabi .Boala este foarte contagioasa si este provocata de o infectie bacteriana care , in stagile cele mai avansate poate sa distruga complet inotatoarele si coada unui peste .Infectia poate fii declansata de raniri sau o improprie calitate a apei . In general acesta boala este urmata de o a doua infectie , ciuperca.
Tratament:se pune o lingura de sare la fiecare cca 10 litri de apa si dezinfectant.Se indeparteaza carbonul activ din filtru pe toata durata tratamentului si se schimba apa regulat in vederea imbunatatirii calitatii acesteia .

Tuberculoza(TBC):
TBC-ul poate aparea la Piranha relativ usor datorita carnii Infectate cu care pot fi hraniti.Simptome bolii sint : deteriorarea inotatoarelor , palirea culori , pierderea in greutate , ulceratii , umflarea ochilor, pestele tinde sa aiba inotatoarele strinse pe linga corp.Pirania tind sa
aiba mai des aceasta boala.
Cauze: infectie bacteriana , foarte contagioasa cauzata de filtrare
necorespunzatoare , suprapopularea acvariului , introducerea in acvariu a unui peste infectat sau carne infectata.
Tratament:NU exista tratament eficient pentru aceasta boala . Pestii trebuie eutanasiati indata ce boala a fost identificata . Folositi manusi de plastic cind indepartati pestii afectati .

ATENTIE : tuberculoza poate fii transmisa de la pesti la om prin contact direct cu pestele afectat .

Speci de Piranha :

Genul Pygocentrus

Pygocentrus nattereri. Nume comun : Red Belly Piranha, Yellow King Emperor Piranha, Gold Dust Piranha

Pygocentrus piraya. Nume comun :Piraya

Pygocentrus cariba. Nume comun :Black Shoulder Piranha, Orinoco Red Belly Piranha, Black Eared Piranha, Venuzuelan Red Belly Piranha

Genul Serrasalmus

Serrasalmus brandtii. Nume comun:Brandtii Piranha, Green Piranha

Serrasalmus humeralis. Nume comun: Green Tiger Piranha

Serrasalmus spilopleura. Nume comun: Black Diamond Piranha, Blue Diamond Piranha, Golden Piranha, Red Throated Piranha

Serrasalmus rhombeus. Nume comun: Black Piranha, Brazilian Black Piranha, Peruvian Black Piranha, White Piranha

Serrasalmus geryi. Nume comun: Violet Line Piranha

Genul Pygopristis

Pygopristis denticulatus. Nume comun: Five Cusped Piranha, Big Toothed Piranha, Gold Piranha

Genul Catoprion

Catoprion mento. Nume comun: Wimple Piranha



Autor: Violeta Gheletca

Poza: Mircea Golumba