Potamogeton lucens

Areal | Caracteristici | Sfaturi

   

click pentru poza mare (100k)

Potamogeton Lucens

 

Specia: Acvariul:
familie Amaranthaceae pozitie in bazin in fata
origine America, India temperatura 20-24 gr.C
inaltime 100 cm duritate apa 3-8 dGh
coroana 10-15 cm PH 6,5-7,2
intretinere *** inaltimea coloanei de apa

30 cm

       
sinonime S. Parviflorus, S. Floribundus, S. Aquaticus
 

 

Areal

    Aceasta interesanta planta face parte din marea si diversificata familie a Potamogetonaceelor, o familie foarte apropiata din puctul de vedere morfologic cu cea a Aponogetonaceelor.

Caracteristici

Potamogeton Lucens - aici cultivata intr-un bazin prea micMarea diferenta usor de sesizat de la prima vedere, este tulpina, care la prima familie este lunga si relativ ramificata. In contrast cu aceasta, rizomul la Potamogetonacee este alungit, tiritor prin substratul in care vegeteaza, asigurind acestei familii o mai mare usurintza in inmultzirea vegetativa. Aponogetonaceele nu formeaza tulpini ci au in substrat rizomi asemanatori unor cartofi mici cu forme variind in functzie de specie de la sferice pina la alungite, chiar usor ramificate la formele foarte bine dezvoltate.
Majoritatea speciilor de Potamogeton reusesc sa colmateze cu usurinta in citiva ani bazinele noi unde patrund in mod natural sau sint introduse pentru prima data de catre om din motive ecologice. Este un fapt, cunoscut de catre ecologisti si nu numai, ca in baltile naturale, acolo unde omul nu a instituit un regim de crescatorie intensiva si orientata, puietul si tineretul de peste de orice specie gaseste in desisul de Potamogeton sp. hrana f. variata si adapost inca din primele luni ale primaverii pina spre sfirsitul verii. Aceasta specie si cele similare lui adapostesc colonii de microbiota si zooplancton in cantitati apreciabile si intr-o mai mica masura, fitoplancton. Cea mai mare pondere a importantei in ceea ce priveste puietul de peste o reprezinta rotiferii.
De asemenea, intr-un Topic al Forumului am atras atentzia celor care sint pasionati de inmultirea pestilor cu dificultati de conditionare a genitorilor sau cu dificultati privind calitatea apei in special a duritatii ei. Aceasta este specia de care era vorba acolo... : Potamogeton Lucens! Dintre toate speciile pe care le-am tinut sub observatie, (pentru ca toate fac acelasi lucru apei) aceasta mi s-a parut a fi cea mai energica decalcificatoare biogenica a apei si cel mai usor de aclimatizat in acvariu, cu toate ca are dimensiuni de loc de neglijat.

Tulpina, verde-roscata, atinge cu usurinta 1 metru in inaltime pe care se insereaza frunzele, cite una la fiecare nod, aproximativ din 10 in 10 cm. Frunzele plantelor cultivate in acvarii au culori transparente, splendide, cu nuante verzi sticloase, probabil si datorita faptului ca in curatenia pe care le-o oferim, sint ferite de neplacutele lor insotitoare: alge si impuritati rezultate din turbiditatea apei. In lumina f. puternica, nuanta devine usor roscata pe margini si virfuri, si tulpinile care au atins deja suprafata apei isi incep o activitate puternica de decalcifiere biogena. Daca plantele nu sint deranjate (miscate) citeva zile, se pot vedea pe suprafata frunzelor mature, precipitate albe solzoase de Carbonat de Calciu. In privinta duritatii apei, accepta orice fel de apa, de la apa de ploaie pina la foarte dura, 20-30 dGH, cu consecintele care se deduc din aceasta. Daca se incearca pipairea lor se poate simti asprimea lor in contrast cu cele din virf care sint foarte diafane si alunecoase din cauza activitatii lor scazute.

Sfaturi

Se pot debarasa de precipitatul calcaros prin scuturare usoara, dupa care, cu un furtun se poate colecta de pe fundul curat (sticla libera) precipitatul. Apa sifonata se lasa la decantat cam 1 min. dupa care se toarna inapoi in acvariu cu atentie pt. a nu antrena si depunerea de calciu. Pe cit e de simplu pe atit este de sanatos acest procedeu de tratare a apei pentru pesti de apa moale. Pentru cazul Discusilor, bazinul in care tinem pestii ar trebui sa nu fie acelasi cu cel in care mentinem plantele sub lumina intensa, acest factor stiindu-se a fi f. stresant pt. ei. Cele doua bazine ar trebui sa fie cel putin egale ca volum daca nu mai bine, cel cu plante de 2 chiar pina la de 3 ori mai mare si izolate intre ele in ce priveste penetrarea luminoasa. Se va realiza o comunicare a apei intre cele 2 bazine prin niste orificii de cel putin 20mm. La una dintre orificii se va cupla o pompa de debit reglat corespunzator, celeilalte raminindu-i functia de preaplin.

Daca ceea ce am insirat mai sus a avut priza la Dvs. se va vedea in viitor... Daca vor fi si incercari reusite de aplicare, atunci mai mult ca sigur ca vor fi sterse cu buretele de pe tabla de interdictii practice multe TIP-uri stiute si ascunse de cei care au interese in a tine astfel de secrete...

Autor: Iulian Velcea
Poze: Iulian Velcea