Betta splendens - reproducere

Selectia | Conditionarea | Bazinul de reproducere | Apa | Introducerea reproducatorilor | Depunerea | Eclozarea

   

click poza cu amabilitatea www.e-betta.com

Betta Splendens

 

 

Pasul 1 : Selectia

Primul pas pentru înmultirea lui BETTA este alegerea reproducatorilor . Atentie, de caracterele genetice ale parintilor depinde cum vor arata descendentii, deci noua generatie va mosteni si caracteristicile bune si tarele parintilor . Putem selecta reproducatorii dupa culoare, marime, frumusetea înotatoarelor etc.

 

Vârsta este un considerent important în alegerea reproducatorilor, cea mai potrivita fiind între 5 pâna la 12 luni, peste 18 luni rezultatele pot sa nu fie cele asteptate .


prin amabilitatea www.e-betta.com
Poze prin amabilitatea www.e-betta.com

 


Pasul 2 : Conditionarea

Dupa ce reproducatorii au fost alesi, ei trebuie conditionati pentru a fi pregatiti de Marele Eveniment .

Pentru aceasta, hrana vie este cea mai indicata la Betta, mai ales pentru femele . Tubi este cea mai buna hrana vie si se observa cum femelele devin mai active când sunt hranite zilnic cu tubi .

Alte feluri de hrana vie pot fi larvele de tântari sau artemia, dar daca nu aveti posibilitatea sa o procurati, reproducatorii pot fi hraniti si cu daphnia sau larve congelate si chiar cu fulgi .

Conditionarea dureaza cam doua saptamâni, timp în care abdomenul femelei se umple cu icre – culoarea pielii pe abdomen devine mai translucida , chiar alburie .

 

Pasul 3 : Bazinul de reproducere

Bazinele de reproducere variaza în functie de marimea reproducatorilor, indicate fiind cele de 2L, 5L sau 10L, asezate alaturat pentru ca pestii sa se poata vedea . Se recomanda ca bazinele sa nu aiba substrat, pentru ca masculul sa poata gasi mai usor icrele cazute , pe care le va aduce în cuib si pentru ca sunt mai usor de curatat .

Bazinul pentru femela trebuie dotat cu o ascunzatoare, pentru aceasta un tub scurt de plastic, de 2cm diametru fiind suficient . Bazinele trebuie acoperite cu sticla pentru a reduce evaporarea si pentru a mentine temperatura cât mai constanta .

 

Pasul 4 : Apa

poza cu amabilitatea www.e-betta.comAmestecati putina apa proaspata cu apa mai veche ( dintr-un bazin de crestere ) si umpleti bazinele .

Coloana de apa va fi de 10-15 cm, cu un pH= 6-7 si o temperatura de 28-31 grade .

Pe suprafata apei se pot aseza exemplare de Riccia sau Salvinia

 

 

 

 

Pasul 5 : Introducerea reproducatorilor

Dupa ce bazinele au fost pregatite, masculul poate fi introdus . De obicei masculul se separa cam la jumatatea fazei de conditionare, ceea ce îi va da timp sa se obisnuiasca si sa înceapa sa construiasca cuibul . Odata ce femela este plina ( cam dupa doua saptamâni ) se va introduce în bazinul alaturat masculului . Când masculul vede femela, va începe sa construiasca cuibul ( daca nu a facut-o deja ) , cu pauze pentru a „flirta” cu aceasta, tremurându-si înotatoarele si zbârlindu-si solzii . Daca femela este pregatita, ea va raspunde semnalelor masculului prin tremuraturi intense, înotând pe verticala cât mai aproape de mascul si în unele cazuri zbârlindu-si la rândul ei solzii .

La doua zile dupa introducerea femelei în bazinul alaturat masculului, ea este pregatita sa depuna si poate fi pusa în acelasi bazin cu masculul .

 

Pasul 6 : Depunerea

Depunerea poate începe imediat sau în 3-4 zile . Daca femela nu depune dupa 4 zile , înlocuiti-o cu alta femela . Daca femela este gata sa depuna, ea va urma masculul sub cuib si va înota cu capul în jos, în timp ce acesta o va îmbratisa cu înotatoarele . La primele încercari de obicei nu se expulzeaza icre, dar prin deschiderea porilor genitali icrele pot sa cada. Masculul se va desface din îmbratisare si imediat va începe sa le culeaga în gura si sa le depuna usor în cuibul de spuma . S-ar putea ca femela sa îl ajute dar de obicei sta ca paralizata si pluteste nemiscata asteptând masculul . Acesta se întoarce si îsi reia îmbratisarea .

Depunerea icrelor dureaza 3-4 ore si se termina când prin îmbratisari nu se mai expulzeaza icre sau când masculul îndeparteaza femela de lânga cuib . Acum este momentul sa mutam femela în alt bazin, masculul atacând-o sau chiar omorând-o . Femela va fi gata pentru o noua depunere în doua saptamâni dar ar fi bine sa asteptam cam 3-4 saptamâni înainte de o noua conditionare .

Dupa terminarea depunerii masculul începe sa aiba grija de cuib, culegând icrele cazute si reasezându-le din nou în cuib . Uneori, masculii tineri pot sa manânce o parte din icre sau chiar pe toate . Daca se întâmpla asta atunci puteti alege sa aveti singuri grija de icre, recuperând icrele cazute cu o pipeta .

 

Pasul 7 : Eclozarea

În functie de temperatura, icrele eclozeaza dupa 36-48 de ore . Alevinii nu sunt complet dezvoltati la eclozare si au un sac vitelin sub abdomen, ceea ce constituie rezerva lor de hrana pentru primele zile de viata . Nefiind înca destul de dezvoltati pentru înot, alevinii de betta pot doar sa se agite pe verticala, astfel ei cazând la fundul bazinului . Masculul prinde puii care cad si îi readuce în cuib. La o zi dupa eclozare alevinii au destula forta pentru a înota pâna la cuib daca se întâmpla sa cada . A doua zi alevinii îsi schimba pozitia verticala cu cea orizontala iar în a treia zi pot fi vazuti înotând singuri .

Acum masculul poate fi scos din bazinul de reproducere, alevinii reusind sa-si poarte singuri de grija .

Autor: Gabi
Poze: Cu acordul www.e-betta.com