Samolus Valerandi

Areal | Caracteristici | Sfaturi

   

click pentru poza mare (38k)

Samolus valerandi

 

Specia: Acvariul:
familie Amaranthaceae pozitie in bazin in fata
origine America, India temperatura 20-24 gr.C
inaltime 8-10 cm duritate apa 3-8 dGh
coroana 10-15 cm PH 6,5-7,2
intretinere *** inaltimea coloanei de apa

30 cm

       
sinonime S. Parviflorus, S. Floribundus, S. Aquaticus
 

 

Areal

    Aceasta mica planta este incadrata in familia Primulaceae si este gasita in stare salbatica in aproape toata America si estul Indiei. Are mai multe sinonime printre care amintim: S. Parviflorus, S. Floribundus, S. Aquaticus. A fost studiata de Linne in 1753, fiind catalogata in familia Menyanthaceae, genul Samolus. Ca planta de acvariu nu este foarte bine cunoscuta printre acvaristi, in pofida aspectului sau deosebit de atractiv.

Caracteristici

Click pentru imagine detaliu (75k)Datorita marimii sale relativ reduse ( pina la 10 cm. inaltime ) este indicat a fi plantat in prim-planul acvariului. Are o culoare verde - luminoasa splendida, greu de egalat de alte plante, insa exista si forme cu nervuri mai mult sau mai putin albe. Ritmul de crestere este mediu, insa poate fi intensificat la o lumina suficient de puternica caz in care frunzele formeaza rozete de 10 - 15 cm. diametru, inalte de pina la 8 - 10 cm. Frunzele de o forma spatulata, ating lungimi de 6 - 10 cm. si latimi de 3 - 4 cm. In cazul unei cresteri viguroase, frunzele prezinta ondulatii pe toata suprafata. Planta in general este delicata, la atingere si aspect aducind cu o mica salata si de aceea la manipulare si plantare se va avea grija sa nu fie ranita.
Conditiile de mediu sint urmatoarele: temperatura 20 - 24 g. Celsius, pH 6,5 - 7,2 , dGH 3 - 8, inaltimea coloanei de apa 30 cm, iluminare medie pina la intensa, apa continind suficienti nutrienti, mai ales microelemente in forme chelatizate. Substratul este format din pietris cuartos cu bobul de 3 - 5 mm. si gros de 4 - 6 cm. De asemenea prezenta bioxidului de carbon in limitele normale ( 10 - 25 mg. / L ) ajuta la formarea de plante viguroase cu sanse mari la reproducere. Foarte multi crescatori au observat ca poate tolera ape salmastre, dar totusi se recomanda a nu se depasi clasica lingura per 10 Litri.

Sfaturi

Specia poate fi cultivata si in stare emersa. In aceste conditii formeaza tulpini subtiri care poarta mici flori albe, din care vor rezulta seminte ce vor putea germina pe substrat asemanator cu cel al parintilor. Florile sint dispuse in raceme delicate. Inmultirea vegetativa este mai simpla insa si aici este nevoie de rabdare la separarea plantutelor care apar la subsuoara frunzelor plantelor mai viguroase. In acest caz este nevoie de o lama subtire si ingusta cu care se detaseaza cu precizie plantuta de nodul de formare. La fel, aplecarea la orizontala a tulpinii plantei are aceeasi utilitate

Autor: Iulian Velcea
Poze: Iulian Velcea , Marian Simpetru